Cei mai multi oameni ar putea crede ca glanda tiroida, acest organ in forma de fluture situat la baza gatului nu are o importanta egala cu alte organe, cum ar fi rinichii, ficatul, inima si plamanii. Prin urmare, nu multi dintre noi ne concentram pe starea de sanatate a tiroidei.

Dar glanda tiroida are un rol important in multe functii corporale care ne mentin organele in plina desfasurare. Ea elibereaza hormoni in sange, jucand un rol vital in dezvoltare, metabolism si crestere.

Sa aruncam o privire mai atenta la modul in care functioneaza tiroida, si la utilizarea uleiurilor esentiale pentru sustinerea sanatatii acesteia.

Intelegerea glandei tiroide

Stresul poate afecta grav tiroida prin atacuri autoimune. Acest lucru se intampla atunci cand corpul isi ataca tesuturile – inclusiv glanda tiroida – cauzand boala Graves sau tiroidita Hashimoto.

Boala Graves sau tiroida hiperactiva (hipertiroidism) determina glanda sa produca un exces de hormoni tiroidieni. Acest lucru declanseaza o serie de simptome, inclusiv anxietate si nervozitate.

Tiroidita Hashimoto sau tiroida subactiva (hipotiroidismul) face contrariul: apare atunci cand organismul elibereaza mai putini hormoni tiroidieni, ducand la cresterea in greutate, letargie si depresie.

Este esential ca glanda tiroida sa elibereze nivelurile optime de hormoni tiroidieni pentru a mentine corpul functional si intr-o stare sanatoasa.

Cand corpul nostru este stresat, glanda suprarenala (situata deasupra rinichilor) elibereaza cortizol pentru a face fata functiilor diminuate ale corpului. Dar, din pacate, aceasta glanda poate face fata numai unui nivel minim de stres. 

Glanda tiroida functioneaza mana in mana cu glanda suprarenala. Prin urmare, tiroida are performante scazute in aceasta situatie. Daca tiroida nu elibereaza o cantitate eficienta de hormoni tiroidieni, acest lucru incetineste metabolismul si afecteaza alte functii corporale.

Uleiuri esentiale si tiroida? 

Uleiurile esentiale sunt folosite din mai multe motive, fiind benefice nu numai pentru ameliorarea stresului. Unele uleiuri esentiale contin componente care ajuta la tratarea problemelor tiroidiene.

Asadar, fara alte intrebari, iata cinci dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru sustinerea tiroidei in mod natural:

# 1 Ulei de smirna

Uleiul de smirna fost utilizat pe scara larga pentru tratarea mai multor afectiuni ale corpului. Extras din copacii genului Commiphora abundenti in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, uleiul de smirna este destul de versatil. Este utilizat in aromele alimentare, parfumuri, apa de gura si pentru a indeparta infectiile.

Cu toate acestea, un compus important al smirnei sunt terpenele. Acestea sunt antioxidanti robusti, care au nenumarate proprietati antiinflamatorii.

Mod de utilizare:

Se amesteca sase picaturi de ulei de smirna cu 15 ml de ulei purtator. Aplicati-le pe zona gatului. Utilizati zilnic.

# 2 Ulei Ledum

Stresul afecteaza direct sistemul imunitar al organismului, care apoi declanseaza negativ glanda tiroida. Un beneficiu major al uleiului de Ledum este ca imbunatateste sistemul imunitar al organismului. El mentine echilibru la nivelul tiroidei prin eliberarea unui nivel bun de TSH (hormon stimulator al tiroidei) datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, anti tumorale si antimicrobiene.

Mod de utilizare:

Se amesteca sase picaturi de ulei Ledum cu 15 ml de ulei purtator. Aplicati-le pe zona gatului. Utilizati cel putin o data pe zi.